3.

chillag

Komfortzóna

2017. április 21. - chillog

Az Impróklub úgy működik, mintha érett felnőtt emberek önszerveződése lenne, némi külső segítséggel. Ez azzal is jár, hogy magunkat képezzük, azaz az órák legalább felét egymásnak tartjuk úgy, hogy mindenki bevállal trimeszterenként kb. 1 alkalmat, másodmagával. (Kivéve azok az emberek, akik úgy érzik, nekik nem kell vállalni ilyet. Kényszeríteni nem lehet senkit.)

Na és ezek alapján az elmúlt órát én tartottam, másodmagammal. Egy tök izgi könyv volt az apropója, amit mindketten nemrég olvastunk. Ezt egy amerikai impróguru írta, és kb. letehetetlen, egyrészt mert érdekes, másrészt mert nagyon jó a stílusa, és persze kinyitja erősen a horizontot, mert Amerikában kicsit máshogy nyomják ezt az impró dolgot, mások a nagyságrendek. Pl. van olyan fejezet külön a könyvben, hogy "Auditioning", és leírja benne, hogy hogyan érdemes meghallgatásokra járni, egészen konkrét tanácsokat adva (pl. a túl rövid, mikiegeres nyakkendőt, meg egyéb "humoros" ruházatot ne eröltessük). Meg hogy nézzünk ki ugyanúgy élőben, mint a bemutatkozó videón, mert ebből szokott kavarás lenni. (WTF, bemutatkozó videó? Másik bolygó.)

Szóval ennek a könyvnek a szellemiségét, nézőpontját próbáltuk átadni a többieknek, ami egy kicsit (bár nem nagyon) más, mint ami alapján eddig dolgoztunk. Mesterünk annyit üzent nekünk az óra előtt (ő ajánlotta a könyvet): "szelid türelmet kívánok az ellenálláshoz", ami nem adott túl nagy önbizalom löketet, meg amúgy is komfortzónán kívüli nekem a tanári szerepkör. Például azon is izgultam, hogy ne adjam át a gyeplőt túlságosan a társamnak (aki egyébként tanár), mert nekem az az egyszerűbb.

Az óra (ami amúgy 3 órás) rendkívül kimerített, de a végén pozitív visszajelzéseket kaptunk. Mondták, hogy tartsuk mi a következőt is, ami szerintem abszolút bók. Mondjuk nem tartjuk, mert egyrészt azt tanár fogja tartani, másrészt elég sok idő volt felkészülni, és minden héten nem tudok erre ennyi időt szánni, de ez akkor is jól esett.

Azért is tökjó ez az impróklub, mert számtalan dologban lehet fejlődni, ha akar az ember. Például ez a tanítás, info-átadás rávezetéssel és gyakorlással, még biztosan jól fog jönni.

Ja és nemsokára lesz megint előadásunk, ami egy újabb ökölcsapás, ami kimozdít a komfortzónámból. Tökre várom, de nem azért, mert minden jó, ami kimozdít. Például nem szeretnék szertornázni soha. Pedig abban igazán béna vagyok.

Ha még egyszer leírom, hogy "komfortzóna", valaki paskoljon arcon.

A bejegyzés trackback címe:

https://chillag.blog.hu/api/trackback/id/tr5812440473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása