3.

chillag

Fehér Ingesek

2017. augusztus 06. - chillog

A balatoni nyaralóknak van egy sajátos fajtája: a Fehér Ingesek. Ők azok az emberek, akik a part menti, olajszagú halbüfébe is úgy mennek, hogy felvesznek egy vasalt fehér inget. Általában vastag anyagú, hosszú ujjú példányt.

Eleve nem értem, hogy amikor otthon állnak a szekrényük (gardróbtermük?) előtt, és pakolnak a Balatonra, akkor hogy merül fel, hogy "áh ezt még gyorsan kivasalom, mert mindenképp vinni szeretném". Vagy hogy történik? Hogy kerül le a Balatonra az élére vasalt fehér ing?

És persze a kérdés: miért viselik? Hogy kitűnjenek a trikós "parasztok" közül?

Ahogy megfigyeltem, a fehéringesek gazdagok. Nagy, fényes dzsipekkel jönnek. Talán egzotikum nekik, hogy nem csak a Márga bisztróban lehet ebédelni, hanem a halsütőnél is. Valószínűleg tehát tényleg az anyagi helyzetüket próbálják kifejezni, némi plusz izzadás árán. Hiszen nem mindenki olyan szemfüles, mint én, hogy megnézze, milyen autóval jöttek.

A fehéringesek legfelső szintje: a fehéringes párok. Ahol anya is, apa is fehér ingben eszi a halat/lángost. Ezeknél a pároknál vagy az van, hogy nincs más a bőröndjükben, csak fehér ing, vagy az, hogy egyeztetnek, hogy na akkor ma mindketten fehér ingben menjünk. Vajon kinek az ötlete ez ilyenkor? Hogyan születik meg a döntés?

Tényleg érdekel a téma, ezért aki többet tud erről, mint én (neadjisten' hekkezett már fehér ingben a Balatonon), az ossza meg a tudását, tapasztalatát, motivációit velem.

A bejegyzés trackback címe:

https://chillag.blog.hu/api/trackback/id/tr5612723698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.07. 07:42:19

És te attól boldogabb vagy, hogy fikázol másokat azért, mert nem olyanok, mint te?
Ha ők így érzik jól magukat, akkor neked mi jogod van ezt megkérdőjelezni?

És még azt is megnézted, milyen autójuk van? Hát bakker ez sok minden, de kicsit sem szemfülesség.

kvadrillio 2017.08.07. 08:00:16

jahhh....úgy látszik, ŐK A FEHÉRINGES KASZT ! :o))))) VOLT MÁR ILYEN A TÖRTÉNELEMBEN , OCCT ANNAK IS MINDIG VÉGE LETT...:o)))))

datam 2017.08.07. 08:02:27

@Ylim: a poszttoló valszeg sárga az irigységtől, és ezért csíp a pisi. Nem tellik csillogó telepjáróra, ezért a kva anyját annak, akinek igen, sőt, ha emellé még normálisan is öltözik, akkor aztán pláne.

midnightcoder2 2017.08.07. 08:04:56

Lehet, hogy nem akar bőrrákot kapni miközben a hekkért áll sorba ?

Démétér 2017.08.07. 08:05:34

Ez is egy kórkép, végül is: nyilván azért hord fehér inget, hogy ezzel neked kommunikáljon valamit. Hogyne. Életének fő motivációja, hogy téged megalázzon az ő gazdagságával, de íme, te leleplezted. Ügyes.

kvadrillio 2017.08.07. 08:09:19

EZEK SZERINT A J"JÓEMBEREK", FEHÉRBEN JÁRNAK.....
SZTEM PEDIG CSAK VALAMIFÉLE GENETIKAI DEFEKTET JELEZHET EZ NÁLUK...:o)
Az igazi kasztrendszer

Az indiai társadalom egyik legjellemzőbb sajátsága a kasztrendszer, ami a világ nyugati felén az elmaradottság, a társadalmi igazságtalanság, a sötét középkor szinonimájaként ismeretes. Miért éri annyi bírálat a kasztrendszert? Miként egyeztethető össze a magasztos ind szellemiség és a társadalom ilyetén tagozódása? Jóllehet a fogalomhoz meglehetősen sok negatív képzet kötődik, a társadalom eme berendezkedését mégis érdemes alaposabban megvizsgálni, hiszen évezredek óta jellemzője egy világméretű kultúrának, Indiának.

A kasztrendszer fogalma

A kaszt valójában idegen kifejezés Indiában, a hódítóként érkező portugálok használták először. Szó szerinti jelentése: faj, törzs, fajta, illetve szociológiai vonatkozásban az öröklődő foglalkozáson és az azonos társadalmi helyzeten alapuló társadalmi szegmens, sokszor előjogait féltékenyen őrző, elkülönülő csoport. A származás és házasodás alapján kialakult társadalmi csoportok szisztematikus, hierarchikus rendszerét nevezik kasztrendszernek. Ez a tagozódás sohasem az anyagi javak mennyiségéhez kötődött, sokkal inkább a származáshoz, a felelősségvállaláshoz s az ebből fakadó feladatkörökhöz.

Indiában a kaszt helyett a varna (szín, alak, megjelenés) szót használják a társadalmi rendek megjelölésére, amivel szervesen összefügg a lelki életrendek, életszakaszok (ásramák) rendszere is. A négy társadalmi rend a i) bráhmanák (értelmiség, papok), ii) ksatriják (harcosok, államférfiak), iii) vaisják (kereskedők, gazdálkodók, pénzügyi szakemberek) és iv) a súdrák (kétkezi munkások, szolgák) csoportja, a négy lelki életszakasz pedig a i) tanulók (brahmacsárík), ii) házasok (grihaszthák), iii) visszavonult remeték (vánapraszthák) és iv) a lemondott szerzetesek (szannjászík) rendje. Így az indiai társadalmi rendszer szabatos megnevezése a társadalmi és lelki rendek törvényszerű rendszere (varna-ásrama dharma).

A társadalom ilyetén tagozódását isteni eredetűnek tekintik, erre utal a Bhagavad-gítá, illetve a Manu-szanhitá szövege is. A rendszer eredeti alapja nem a születés vagy egyéb előjog, hanem az emberek eltérő természete, tulajdonsága és sajátságos munkája.

Az emberi természetet három anyagi vonás minősíti, a jóság, a szenvedély és a tudatlanság. Ezek az anyagi természet úgynevezett kötőerői, melyeknek sajátságos szín-szimbolikája van: a jóságot világos árnyalattal (sárga vagy fehér), a szenvedélyt vörössel, a tudatlanságot pedig sötét tónussal (mélykék) jelzik.

A “szín” jelentésű varna kifejezés így már jobban értelmezhető, ugyanis a varnákra ezek a tulajdonságok más-más arányban jellemzőek: a bráhmanákra a jóság világossága, a ksatrijákra a szenvedély vörös tüzessége, a vaisjákra a szenvedély és a tudatlanság elegye és a súdrákra a tudatlanság sötét tónusa jellemző. Ugyanakkor ez a tagozódás nem elválasztást jelent, hanem szerves összerendeződést, egymásrautaltságot. Ennek is szép magyarázata a társadalmi rendek teremtetése, ahogyan az egyetemes isteni aspektus szájából megnyilvánulnak a bráhmanák, karjaiból a ksatriják, törzséből a vaisják és lábaiból a súdrák. Így a társadalom rendjei szerves egységet, mintegy egészséges emberi szervezetet alkotnak, melynek minden tagja létfontosságú szerepet játszik, együttműködésük a társadalom egészére nézve a fennmaradás záloga.......
Vádak a kasztrendszerrel szemben

A kasztrendszerrel szemben vádként fogalmazzák meg a merevséget, a foglalkozás szerinti kötöttséget, illetve az átjárhatatlanságot, sőt bizonyos embertelen megkülönböztetést. Kétségkívül túlkapásnak minősülne, ha egy bráhmana már attól is beszennyeződne, ha egy súdra árnyéka reá vetődik. Az efféle jelenségek nem inherens részei az eredeti, szerves együttműködésen alapuló társadalomszervezetnek, sokkal inkább az anyagi érdekek és az emberi gyöngeségek tükröződései. Olyannyira, hogy a történelem során kialakult torzulásokat mutató rendszert elanyagiasult társadalmi struktúrának (aszura-varnásram) nevezik, szemben az eredeti, tiszta eszmények szerinti isteni (daiva) varnásram rendszerrel...........GOOGLE......kasztrenszar"....:)

Nor- 2017.08.07. 08:11:26

Mindenkinek szive joga hogy bazári majomnak állítsa be magát a parton, csak tán nincs divat rendőrség már felállítva?
Az meg csak hab a tortán hogy mi értelme van annak a nyaralásnak a balatonnál egy tonna pénzért ami arról szól hogy nincs jobb dolgunk mint a másikat fikázni?!

kvadrillio 2017.08.07. 08:11:37

ez a megkülönböztetem magam a többi embertől, úgymond KIVÁLASZTOM MAGAM..., mert én több, jobb, szebb, okosabb vagyok....stb....., mindig egy genetikai hibuci valójában.

kvadrillio 2017.08.07. 08:13:42

A VALÓBAN KÜLÖNLEGES EMBERKÉK NEM HIVALKODNAK, SZERÉNYEN BETAGOZÓDNAK EMBERTÁRSAIK KÖZEGÉBE.

kvadrillio 2017.08.07. 08:16:03

@Nor-: ...JAHHH..... ennyi erővel pávatollat is dughat a seggébe, hogy felhívja magára a figyelmet, neeeem ??? :O)))))

kvadrillio 2017.08.07. 08:20:07

egybként a kasztrendszar az egész világon dívik, minden országban. Csak más az elnevezése az egyes kasztoknak mint Indiában ! :) És amíg ilyen hülye emberkék lesznek a földön, mindig is lesz ELNYOMÁS, NYOMOR !

pottompanna 2017.08.07. 08:20:37

Ha valaki frakkban, vagy nagyestélyiben csócsálja a hekket, akkor tegye azt. Amúgy próbáld ki, nyáron a fehér nagyon praktikus viselet, akkor is, ha nincs gardróbod. Mások kocsiját lesni pedig nem szemfülesség, hanem nettó hülyeség, amitől nem lesz jobb napod. Mellesleg sokkal idegesítőbbek az atlétatrikós (vagy félmeztelen) harsány tetovált figurák, akiknek a jómodorrol benyomásunk sincs.

Netuddki. 2017.08.07. 08:27:28

Urban legend! Idáig még egyet se láttam...

Netuddki. 2017.08.07. 08:28:03

@Netuddki.: Igaz, sütödés se vagyok...

Vahhahaha uraság 2017.08.07. 08:28:25

Le a kasztrendszerrel, le a fehér ingesekkel!

Nor- 2017.08.07. 08:38:20

@kvadrillio: Ha neki az tetszik, tegye, én személy szerint max. röhögök rajtuk egyet, de nem kezdem el sasolni hogy honnan jött és hova megy, ha így érzi jól magát, tegye, amíg nem zavar másokat ...
És zavarás alatt nem azt értem hogy nem tetszik egy kötekedőnek, hanem azt hogy csendesen elvan a maga dolgával.

Em.MA 2017.08.07. 08:44:32

Az inget, ha nem géz, vagy farmer vasalni kell. Igaz manapság sok embert látni vasalatlan ruhában, de attól még kell.
Van az a régi illemszabály, hogy nem ülünk asztalhoz hiányos öltözetben. Ez is kezd kiveszni, mint a vasalás.
Na a kettő együtt megadja a válasz egyik felét. Igényes embereket láttál, akiknek csak a kocsiját lehetett megbámulni, a tetovált ilyen-olyan testét nem.
A másik: tűző napon, hőségben a mindenféle faktoros kencék helyett a nem testhez simuló, hosszú, fehér ruházat véd meg legjobban. A legalkalmasabb a természetes anyagú ing.

jog-ász 2017.08.07. 08:45:07

anyám borogass ha ez a poszt nem provokáció akkor baromi nagy ostobaság! tényleg miért teszünk úgy mintha egy fehér ing ma a toptoptop gazdagság jele lenne?szerinted egy wartburgos nem tud fehér inget felvenni? egyszerű(hiszen fehér) sokaknak a tengerpartiplázsonsétálok érzést adja(miért is zavar ez bárkit?) nap ellen tök jó, trópusokon ausztráliában kocsitól függetlenül igen sok fehér inget látni. egyébként meg csessze meg vegyél mán fel egy fehér inget oszt vegyél egy halat

GentleSpecter 2017.08.07. 08:47:02

Fehér inges vagyok. Nem nyaralok a Balatonon, hanem haza megyek. Nem hivalkodni akarok, hanem így szoktam öltözködni amúgy is, és nem veszek külön néhány trikót csak azért, hogy a hekkeshez beüljek és nehogy megszóljanak. Vékony anyagút szoktam felvenni, mert: véd a naptól, szellőzik, kényelmes, jól érzem magam benne, nem izzadom szét az agyamat, mint egy pamutpólóban.
Amikor bepakolok, akkor igyekszem úgy választani, hogy "normálisan" nézzek ki, akkor is, ha csak lábat lógatni megyek le a mólóra, vagy végiglátogatok néhány ismerőst, mert előfordul, hogy reggeltől estig nem megyek haza. Így az, amit felveszek délelőtt, esetleg még rajtam lesz este 11-kor is.

Mi a baj? :)

pTrczy 2017.08.07. 08:48:10

Szerintem ez hülyeség. Egy milliárdos is öltözhet 'trikóba' pontosan azért, hogy vegyüljön. Az autó nem jelent semmit, pont. Az ing praktikus és kellemes viselet.

VT Man 2017.08.07. 08:55:03

Bezzeg, ha barna ingben ennék a hekket, az lenne a baj.

torró 2017.08.07. 08:59:09

Szerintem ez csak agyalgás valamin, ami nem egészséges. Nekem 25 éven keresztül volt itt a Balatonon pizzériám, és ezt a jelenséget soha nem figyeltem. A viselkedés meg nem ruhához kötött. Tapasztaltam olyasmit viszont, hogy volt két tenisz pályám 3 évig, ahol a német vendégek bizony reklamáltak ha nem tenisz szerelésben engedtem be valakit a pályára. Mert ők bizony megadták a módját. míg voltak olaszok akik viselkedni sem tudtak. Amikor ezt szóvá tettem, főleg a németek nehezménye miatt, azt mondták ők leszarják a németeket. Kidobni meg hülyeség lett volna őket. Szóval azt firtatni, hogy a fehér ing mögött mi rejlik teljesen bornírt dolog.Én is szeretem pl a fehér pólót. Arról nem is beszélve, hogy az öregjeink vasárnap fehér ingben mentek a templomba. Vagy valamilyen ünnepségre. Amúgy ilyen posztért fizetni is szoktak?

Ekrü 2017.08.07. 09:03:55

Szánalomra méltó ember az,aki elmegy nyaralni,és ahelyett ,hogy jól érezné magát azt lesi,hogy mások milyen ruhában vannak vagy milyen kocsiból szállnak ki.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.07. 09:05:19

Nem mindegy?

Van egy ismerősöm, akinek van 20 darab hosszúujjú fehér inge, se más inge, se póló, csak ez.

2017.08.07. 09:05:55

A trikónál sokkal kellemesebb a nem testhez tapadó ing. Az anyagvastagságot nem tudom, honnan lehet megállapítani tapizás nélkül, de felteszem, nem bársonyból vannak, hanem pamut ingek. És hogy hosszú ujjú? Véd a napsütéstől. És hogy fehér? Miért, feketét kellene? Ugye, a fehér a legvilágosabb szín, kevésbé szívja be a meleget. Egyébként meg lehet nézni az arab és indiai viseleteket: valahogy egyikben sem testre feszülő pólót hordanak, hanem laza, világos, teljes testet takaró cuccokat.
Igen, vasalni kell őket, de kb. akkor ez az egyetlen, amit a szemükre hányhat a kedves pószter ezeknek az embereknek a szemére hányhat, nem restek kivasalni egy inget, mikor piros, műszálas pólóban is lehetnének :-D
3. a hosszú ujjú ing ujja ráadásul "állítható", szemben a pólóval. Azaz, ha melege van a jóembernek, felhajtja (akkor kb. 10 cm-vel hosszabb, mint a póló ujja), ha meg épp nem, vagy csak nem akarja, hogy süsse a nap, leenegedi teljes hosszra.
Egyébként a női divatban rengeteg nyári cuccnak van eleve hosszú ujja, én is sokkal többet hordom őket, mint az ujjatlan vagy rövid ujjút, a fenti okok miatt. Mert hogy én még emellé fehér bőrű is vagyok, napozni nem szoktam, a naptejet meg utálom, mert ragad. (de egy kreolabb bőrű valakinek sem esik mindig jól a nap)
Férfiaknál ráadásul -bár ezzel nem feltétlen értek egyet*- állítólag divat baki a rövid ujjú ing, tehát, hosszú ujjút vesz...
(*munkába ezzel a szabállyal egyet értek, de mondjuk egy túragatyónál, bermudánál nem zavar a rövid ujjú ing (ami nem rosszabb egy galléros pólónál)

Azt javasolnám a pószternek, hogy ő hordjon azt, ami neki jól esik, másoknak meg hagyja azt, ami meg nekik. Ahogy apósom szokta mondani nem kis iróniával, nem vagyunk egyformák... szerencsére.

n3spr3ss0 2017.08.07. 09:07:55

@datam: Igaz, nem tud annyit lopni.

cog3981 2017.08.07. 09:15:51

*Sohaj* Nem mindegy hogy feher ingben vagy rozsaszin poloban mennek el enni?
Sot, az sem erdekel ha a 70 eves fitt nagymama hatizsakkal es felig leborotvalt fejjel es befestett hajjal megy valahova. M.o-n kivul azert ez nem olyan ritka latvany.

Nbl 2017.08.07. 09:21:28

Ezeknek a rongyrázó fehér ingeseknek nemsokára leáldozik: azt beszélik, Áts Feri és a többi Vörösinges a Balaton felé tartanak!

Borzasztó Károly 2017.08.07. 09:22:55

Az meg sem fordult a fejedben, hogy azért hordanak páran fehér inget, mert nem szeretnének az olyan műveletlen prolival keveredni, mint te? :(

haggyadaszt 2017.08.07. 09:23:19

Nyáron sokkal praktikusabb egy fehér ing, mint sokan gondolnák: a hosszú ujj miatt nem égsz le, a világos szín miatt nincs olyan meleg benne. Az ing elegáns és laza is tud lenni egyben, ellentétben a béna rövidujjú, esetleg hawaii mintás verziókkal vagy pólókkal.

A posztoló egy irigy takonyhéj, ráadásul élni sem tud, ha az élet élvezete helyett fospermet posztot ír a számára elérhetetlen terepjárókban manifesztálódó életszínvonalakról.

igazi hős 2017.08.07. 09:26:44

A poszter nem járt még vidéken? A (hagyományos bebújós) fehér ing klasszikus paraszt (értsd földműves) viselet. Amikor kölyök voltam, falun a férfiak mind azt viseltek. Templomba a szépet, kapáláshoz a kopottat. Nekem is van egy (igaz, rövid ujjú, tehát nem autentikus), nagyon kényelmes és ami még fontosabb, hűvös, hiszen a fehér nyeli el legkevésbé a napfényt, abból meg sok van nyáron. Ez a "színházba járós" fehér ingre is igaz, csak az sokkal kényesebb. Gondolom ezekre akadt ki a poszter, biztos nehezen képzeli el, hogy valaki nem eszi le magát a hamburgeresnél.

odamondó 2017.08.07. 09:28:14

Jézusom. Jobb dolgod nincs? Kit érdekel ki miben hova jár.

Borzasztó Károly 2017.08.07. 09:28:34

@pTrczy: szerintem számít az autó. Nem tudom elképzelni, hogy valaki egy S-Klasse-ból pecsétes trikóban és oldalzsebes térdnadrágban szálljon ki.

mel gibson 2017.08.07. 09:34:24

Hátba kell dobni a kurva anyjába uborkával vagy valamelyik savanyúsággal, épp amelyiket zabálod a hekkhez.

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.07. 09:54:56

Nekem van külön 2 fehér ingem, amiket horgászni szoktam felvenni (vasalni ritkán szoktam őket, de az is előfordul). Sokkal jobb egy laza fehér ingben a tóparton lenni, mint egy atlétában.

2017.08.07. 09:55:26

Tudod, kulon pszichologiai korkep, ha valaki azt kepzeli mindenki ellene van, mindenki azon dolgozik, hogy ot bosszantsa stb. Javaslom fordulj orvoshoz mielott rosszabbodik!

VaradiJanos 2017.08.07. 10:00:41

Lepattant a kinézett csaj egy fehér ingessel?

Brix 2017.08.07. 10:25:53

Én is próbàlok ingben megjelenni , mert nem akarok a proli népséggel hasonló módon megjelenni...Valahogy ki kell tűnni az àtlagból , és erre a legjobb mód egy màrkàs , világos ing...A nők is erre buknak, mert az inges palikból több intelligenciàt és több pénzt làtnak ki...

Anna King 2017.08.07. 10:28:02

Te egy igazi irigy suttyo lehetsz akinek nincs mas dolga mint masok kocsijat stirolni. Nem erdekel teged a tema csak uszitani akarsz egy mondvacsinalt dologgal. Igen, 40 fokban a nok meg feher ruhat vesznek fel hogy ne egjenek szarra. Amugy meg aki furdogatyaban megy etterembe az olyan ember is...

Szobadísz 2017.08.12. 12:01:14

Egy a lényeg: a kalapos nőktől mindenki meneküljön!
Főleg ha virágmintás nyári ruhában kerékpároznak a belvárosban.
Rosszabbak a fehér ingeseknél is!
süti beállítások módosítása